Hoe maken wij walnootolie?

Hanne Hoeve houdt van walnoten. We verkopen walnoten in de dop, maar ook gepeld en zelfs geperst tot de heerlijkste, 100% pure walnootolie. Om onze hoge kwaliteit te kunnen garanderen, doen we zoveel mogelijk zelf, op ons eigen erf. Benieuwd hoe wij walnootolie maken?Hanne Hoeve lees meer

walnootolie Hanne Hoeve

Walnoten rapen

Vanaf september is het zover. Ons hart gaat harder kloppen, want het walnotenseizoen begint! Dat betekent dat we – met de hand! – walnoten kunnen gaan rapen. Natuurlijk plukken we de walnoten niet van de boom. Walnoten zijn valnoten en vallen vanzelf wanneer ze rijp zijn. Het liefst gaan we er iedere dag op uit om de gevallen walnoten te rapen. Zo liggen ze niet te lang op een vochtige ondergrond.

Walnoten drogen

Alle walnoten schrobben we goed schoon met lauw water. In onze speciale, goed geventileerde droogruimte laten we de walnoten drogen. Hanne Hoeve laat de noten minstens drie maanden drogen; dan is de smaak optimaal. Door deze zorgvuldige behandeling zijn onze walnoten tot wel een jaar houdbaar.

Kwaliteitscontrole

Alleen de beste noten komen door onze zorgvuldige kwaliteitscontrole. De eerste controle vindt plaats tijdens het rapen. Hierbij worden de noten al gesorteerd. Bij elke volgende stap in het proces worden de noten steeds weer gecontroleerd. Zo houden we alleen de beste noten over. Een deel van deze walnoten verkopen we in de dop.

Kraakmachine van Hanne Hoeve

Onze trots is de nieuwe kraakmachine, die ons helpt bij het kraken van de noten. Dit doen we voor onze eigen productie, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld particulieren, horeca en voedselproducenten.

Onze kraakmachine kan ongeveer 40 kilo noten kraken in één uur. De machine is zo ingesteld dat het meeste vruchtvlees dat uit de machine komt nog heel is. Hierbij letten we op geur, kleur en smaak. Klik hier voor een filmpje van onze kraakmachine in werking.

Ook na het kraken van de noten vindt er een kwaliteitscontrole plaats. We sorteren de gepelde noten zorgvuldig. Hierbij letten we bijvoorbeeld op de kleur van het vlies en het vruchtvlees en natuurlijk ook op de geur en de smaak. We verkopen een deel alsgepelde walnoten. Van het andere deel maken we onze ambachtelijke walnootolie.

Walnootpers

Walnoten zijn niet alleen gezond en lekker als ‘tafelnoot’. Hanne Hoeve maakt er ook heerlijke walnootolie van. Door de zachte maar uitgesproken smaak en heerlijke geur geeft onze walnootolie een culinaire noot aan salades, pastagerechten of een heerlijk stuk brood. Door het vruchtvlees van de walnoot onder druk te persen, ontstaat een prachtige & heerlijke gouden olie.

Onze eigen walnootpers laat niet lang meer op zich wachten. Vóór de start van het volgende walnootseizoen wordt Hanne Hoeve trotse eigenaar van een walnootpers. Tot die tijd laten we onze ambachtelijke walnootolie persen in Frankrijk. Onze ambachtelijke walnootolie verkrijgen we door ‘koude persing’. De olie is niet versneden of geraffineerd. Ze is 100% zuiver en bevat niets anders dan walnootolie. Dat ruik je en dat proef je!