Recepten
Walnoten en walnootolie zijn niet alleen gezond, maar vooral ook erg lekker! Hanne Hoeve verzamelt de heerlijkste walnoot recepten voor je. Of het nu gaat om een maaltijdsalade met onze ambachtelijke walnootolie, een hartige walnoot snack tussendoor of een zoete taart met walnoten en abrikozen… Vind hier jouw favoriete walnoot recept.
Vooraf
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden.
Hoe maak je het?
Verhit de olijfolie in de koekenpan op een middelhoog vuur en voeg de ui toe, bak zachtjes tot deze zacht maar niet bruin is. Schep er de knoflook, spinazie, versgemalen peper en het zout door en bak gedurende 3 minuten.
Haal de pan van het vuur. Roer er de gekookte rijst en de citroenrasp door.
Spreid het spinaziemengsel gelijkmatig uit over de zalmfilet en bestrooi met de geraspte Cheddar en de walnoten.
Rol de zalm voorzichtig op en steek vast met wat prikkertjes of bind hem op met keukentouw.
Leg de zalmrol op de beklede bakplaat en plaats in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten. Haal de gevulde zalm van de bakplaat en laat hem 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Notentaartje
Wat heb je nodig?
- 150 gr. bloem
- 75 gr. suiker
- 75 gr. boter
- Zout
- 6 gewelde abrikozen
- 175 gr. gepelde walnoten
- 150 gr. rietsuiker
- 1 dl. Slagroom
- Bakvorm met doorsnede van circa 20 cm.
- Bakpapier
- Deegrol
Vooraf
Doe de bloem, suiker, boter en het zout samen in een kom en kneed dit tot een samenhangend deeg. Laat dit ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Hoe maak je het?
Bekleed de vorm met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de vorm hier mee. Snijd de abrikozen in stukjes en verdeel deze over de bodem. Hak de noten in grove stukken. Laat in een pan met dikke bodem de rietsuiker in ½ dl. water oplossen. Laat het mengsel karamelliseren. Roer de room en de noten erdoor en verdeel deze vulling over het deeg. Zet de taart in het midden van de oven en laat deze in ongeveer 50 minuten gaar bakken.
Koffie walnotentaart
Wat heb je nodig?
- 50 gr walnoten & een aantal gehalveerde walnoten voor de garnering
- 225 g fijne kristalsuiker
- 400 g ongezouten boter, zacht
- 200 g bloem
- 6 ½ theelepel instant-espressopoeder
- 2 ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel dubbelkoolzure soda
- 4 eieren
- 1-2 eetlepels melk
- 350 gr poedersuiker
- 2 ronde bakblikken/springvormen van 20 centimeter doorsnee
- Bakpapier
- Keukenmachine
(bron: Nigella Lawson)
Vooraf
Verwarm de over voor op 180°C. Vet de bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier.
Hoe maak je het?
Maal 50 gram walnoten in een keukenmachine tot een kruimelig/fijn poeder. Zeef de bloem, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda en 4 theelepels espressopoeder boven een kom. Roer er de gemalen walnoten doorheen. Klop in een andere kom 225 gram zachte boter en 225 gram fijne kristalsuiker tot een romig mengsel. Klop er vervolgens een deel van de droge ingrediënten doorheen en 1 ei. Klop de rest van de droge ingrediënten en de eieren afwisselend door het mengsel heen. Klop er ten slotte de melk door.
Verdeel het mengsel over de twee beklede bakvormen en bak ze 25 minuten in de oven, of tot de taarten goed gerezen zijn en veerkrachtig aanvoelen. Laat de taarten ongeveer 10 minuten in de vorm op een metalen rooster afkoelen. Los ze vervolgens uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat ze helemaal koud worden op een rooster.
Zeef de poedersuiker boven een kom. Voeg 175 gram zachte boter toe en meng alles tot een gladde crème. Los 2 ½ theelepel espressopoeder op in 1 eetlepel kokend water en giet dit al kloppende bij de botercrème. Meng de crème goed door.
Leg 1 taart omgekeerd op een taartschaal of taartplateau. Smeer ongeveer de helft van de botercrème erop. Leg er de tweede taart bovenop en bedek de bovenkant met de rest van de botercrème. Druk een aantal halve walnoten in de crème bovenop de taart.
Spicy walnuts
Wat heb je nodig?
- 1 ½ eetlepel boter
- 1 ½ eetlepel (olijf)olie
- 2 theelepels worcestersaus
- ½ theelepel tabasco
- ¼ theelepel versgemalen (zwarte) peper
- ¾ theelepel zout
- 1 ½ theelepel sojasaus
- 2 eetlepels (basilicum)azijn
- 1 eetlepel neutrale azijn
- 250 gram gepelde walnoten
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden. Verhit de boter en olie in een steelpan (liefst met antiaanbaklaag) op matig vuur. Voeg alle smaakmakers toe en vervolgens de walnoten. Roerbak de walnoten op matig vuur tot bijna al het vocht verdampt is. Spreid de noten op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze in ongeveer 10 minuten in de oven knapperig en bruin.
Walnotenpesto
Wat heb je nodig?
- 100 gr. walnoten
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes basilicum
- 1 eetlepel citroensap
- walnootolie
- peper & zout
Hoe maak je het?
Doe de walnoten (gehakt), het teentje knoflook en de takjes basilicum samen in een kom of vijzel. Voeg 1 eetlepel citroensap toe en meng / kneus het geheel tot een grove pasta. Voeg (walnoot)olie toe totdat de walnotenpesto de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Gekarameliseerde walnoten
Wat heb je nodig?
- ongeveer 40 droge walnoten
- 100 gram kristalsuiker
- Water
- Bakplaat met bakpapier
Hoe maak je het?
Hak de walnoten in grove stukken. Doe de suiker in een pan met een wat water. Zet de pan op een matig vuur. Blijf in de pan roeren om aanbranden te voorkomen. De suiker smelt en wordt goudgeel van kleur. Strooi de noten voorzichtig bij de gekarameliseerde suiker en roer even om tot alle noten bedekt zijn met de gekarameliseerde suiker. Giet vervolgens alles uit op een bakplaat (met bakpapier) en laat de noten afkoelen. Gekarameliseerde noten smaken heerlijk bij een zoet dessert en zijn lekker als snack tussendoor.